Hoe je nooit meer reclame krijgt op je Wi-Fi netwerk

door | jun 24, 2019 | IT | 2 reacties

Je kent ze wel, die nee-nee stickers op je brievenbus. Misschien heb je er zelf ook wel een. Er kwam een dag dat je je realiseerde dat je elke week stapels ongelezen folders naar het oud papier bracht. Al die moeite van het produceren, bezorgen en weer weggooien: voor niets. Het kostte jou meer moeite dan het opbracht. Je plakt een simpele sticker op je brievenbus: probleem opgelost.

In deze tijd echter worden we niet alleen meer plat gegooid met folders, maar is de reclame-industrie bijna volledig naar de cloud gemigreerd om je via allerlei kanalen van (persoonlijke) advertenties te voorzien. Eigenlijk zou er zo’n nee-nee sticker voor het web moeten zijn, zodat je geen ongevraagde reclame meer via het web zou krijgen. Maar dat kan natuurlijk niet, toch?

Toch wel

Wie de laatste jaren niet onder een steen heeft geleefd heeft vast wel iets meegekregen over de laatste tech-trend: IoT (Internet Of Things). Doordat elektronica steeds goedkoper en kleiner is geworden, wordt het ook steeds vaker in apparaten gestopt. Het is niet ondenkbaar dat in de toekomst alle apparaatjes met elkaar praten via het internet (of via je thuisnetwerk).

Een voorbeeld van goedkoper wordende elektronica is de Raspberry Pi. Een kleine supercomputer met flinke rekenkracht, laag stroomverbruik en lage kostprijs. De kleinste begint bij €6,- en de nieuwste variant, die vandaag is uitgekomen, kost zo’n €36,-.

De Raspberry Pi Zero is de kleinste onder de Raspberry’s.

Hoe dan?

Ondanks dat de potentie van IoT gigantisch is, is het nog lastig zijn om goede gebruik-scenario’s te bedenken. Maar laat ik er nou net één gevonden hebben: Pi-hole. Het zwarte gat voor al uw online advertenties. Hoe werkt het?

Stap 1 – Installeer de Raspberry

Je schaft een Raspberry Pi aan en installeert volgens de instructies op de website. Vervolgens sluit je deze aan op je netwerk (met een kabeltje).

Stap 2 – Installeer Pi-Hole

Vervolgens installeer je Pi-hole op je Raspberry.

Stap 3 – Stel je Wi-Fi router in

Je stelt je Wi-Fi router in om al het verkeer langs de Raspberry Pi te laten gaan.

Alle internet verzoeken gaan eerst langs de Raspberry Pi voordat ze naar het internet worden gestuurd.

Zoals te zien is in de afbeelding hierboven gaan alle verzoeken naar het internet eerst langs de Raspberry Pi. Hierdoor is het mogelijk om verzoeken naar zogenaamde advertentie-servers te blokkeren. Pi-hole doet de administratie van welke servers advertenties serveren, zodat jij je daar niet mee bezig hoeft te houden. Misschien vraag je je nu af: wordt mijn netwerk niet langzamer van zo’n extra tussenstop?

Sneller internet

Nee, je internet wordt niet langzamer van zo’n extra kastje. Omdat de Raspberry Pi alleen de web verzoeken bekijkt en filtert, gaat er geen web content door de Pi heen. Dat betekent dat je de data rechtstreeks van je router ontvangt. Een bijkomend voordeel van de geblokkeerde advertenties is dat deze dus gefilterd worden voordat de content wordt opgevraagd. Dus de advertenties worden ook niet gedownload. Dit betekent dat je internet sneller wordt. Want je hoeft minder lang te wachten tot de advertenties zijn geladen. Win-win!

Er zijn natuurlijk nog meer opties om advertenties te blokkeren, zoals Adblock in Chrome. Een nadeel daarvan is dat sommige websites kunnen zien of je deze ad-blockers gebruikt. Hierdoor kunnen ze ervoor kiezen om hun content te verbergen. Een ander nadeel is dat dit alleen maar voor web browsers werkt. Andere devices, zoals je tablet waar je kinderen hun spelletjes op spelen of je mobiele telefoon zullen wel advertenties ontvangen

Met de hierboven beschreven manier kun je dus advertenties filteren van je hele netwerk. Iets wat bij ad-block plugins niet werkt.

Maar websites moeten toch ook geld verdienen?

Ja, en dit is ook een goed tegenargument. Veel websites kunnen veel content gratis aanbieden omdat ze adverteren. Hierdoor kunnen zij hun diensten blijven aanbieden. Wil jij graag bepaalde websites blijven ondersteunen, dan is het beter om geen gebruik te maken van een ad-blocker.

Een andere opties om je favoriete websites te white-listen. Hierdoor kunnen door jou geselecteerde websites alsnog gebruik maken van een advertenties en kunnen die ongewenste advertenties alsnog buiten de deur blijven.